Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi’nde Ayasofya’nın açılışını “… Söylendiğine göre imparator kiliseden içeriye girince mabedin haşmeti karşısında heyecana düşmekten kendisini alamamış. Patriğin elini bırakarak mabedin mihrabına kadar yürümüş ve ellerini kaldırarak Cenabı Hakka böyle bir binayı yaptırmak fırsatı verdiğinden dolayı teşekkür etmiştir ve “Ey Süleyman, seni geçtim ! ”diye bağırmıştır ” diyerek anlatır. Bizans’ın en görkemli kilisesi olan bu yapı, fetihten sonra şehrin baş camii haline getirilmiş, Cumhuriyet döneminde ise müzeye dönüştürülmüş. 

21 Temmuz Cumartesi günü sanat tarihi ve mimari açıdan şaheser olarak kabul edilen bu özel mabedi gezerek onu oluşturan parçaları yakından tanıyacağız. Ardından Bizans devrinde at arabası yarışlarının yapıldığı, halkın toplanma ve buluşma yeri olan Hipodrom’a uzanacağız. Osmanlı devrinde “At Meydanı”, günümüzde ise “Sultanahmet Meydanı” adını alan bu yeri gezerken oradaki yaşanmışlıkları da hatırlayacağız. 

Son durağımız ise Büyük Saray Mozaikleri Müzesi. Roma İmparatorluğu’nun kudretine yaraşır bir biçimde inşa ettirilen Büyük Saray’dan miras kalan mozaiklerin sergilendiği bu müzeyi gezerken, o devrin günlük hayatından sahnelerin betimlendiği muhteşem mozaiklerle zamanda yolculuk ederek 1500 yıl önceye gideceğiz. Geziye katılmak isteyenler detaylı bilgi ve kayıt için iletişim kısmından bana ulaşabilirler. 

(Visited 420 times, 1 visits today)